FLORA OLOMOUC 2024

Flora Olomouc 2024 – květiny a rostliny všude, kam jsme se podívali.

Na exkurzi jsme vyrazili ve velkém počtu a jeli studenti a žáci dvou ročníků – první zahradnická nástavba a první ročník oboru zahradník.

Cestou jsme mohli vidět zajímavosti z oboru zahradnictví – řádky na zeleninových polích byly zakryté textilií jako ochrana proti nočním a ranním mrazíkům. Během jízdy tramvají po Olomouci jsme sledovali městskou zeleň – upravené záhony, pásy mezi tramvajovými kolejemi ….

Vstup na výstavu jsme měli zajištěný online vstupenkami. Vchod do hlavního pavilónu „A“ byl „barevný“ – pásová výsadba masožravých rostlin a orchidejí nasvícená barevnými světly. Výsadba měla vysoké pozadí, aby zakrývala to, co následně oslnilo. Celý prostor byl rozdělen do ostrůvků různých velikostí, tvarů a výšek. Ostrůvky byly naaranžované vždy v jedné barvě a v jejich odstínech – a vše bylo řešeno paralelním způsobem. Krásná část expozice byl kruh se stěnou osázenou mnoha rostlinami (okrasné květem či okrasné listem ze skupin masožravek, orchidejí, venkovních rostlin, hrnkových rostlin a vše vysazené do mechového základu).

V pavilónu „A“ se také představovaly zahradnické a zemědělské školy z celé republiky. Naše škola měla prostor vedle Svazu květinářů a floristů ČR. Svaz květinářů a floristů představil veřejnosti barvu roku Peach Fuzz, nebo také trendy s krásným pojmenováním – Tajemná laguna, Čistá elegance, Ranní červánky nebo Sladký dezert. Pavilón „E“ představil veřejnosti bonsaje – zmenšeniny velkých vzrostlých stromů. Další pavilón představil regionální výrobky Olomouckého kraje. Krásně zrekonstruovaná oranžérie ukázala spojení umění (obrazů) a floristických objektů. A nesmíme zapomenout na skleníky Botanické zahrady – sukulentní, tropické, subtropické.

Ve Smetanových sadech, kde se výstavní pavilóny nachází je mnoho výsadeb – nyní je to kombinace dvouletek, cibulovin, ale i trvalek. Naši žáci si výstavu užili – jak samotnou výstavu, tak doprovodný program a určitě i možnost pořízení zajímavých rodů, druhů či kultivarů rostlin.