NÁVŠTĚVA Z EU

Ve čtvrtek 17. října 2024 nás navštívila pracovní skupina „Eurocities“, která se skládala ze čtyř zástupců několika školských a vzdělávacích organizací EU.

Přítomni byli hosté z Itálie, Holandska, Finska a Rakouska.

Po úvodním představení školy následovalo mnoho konkrétních dotazů jak přímo na ředitele školy, tak i na jeho zástupce pro odborný výcvik stavebních oborů.

Zástupci „Eurocities“ se zajímali o celkový počet žáků i složení jednotlivých učebních i studijních oborů, o to, jak je uzpůsobena výuka teorie i praktický výcvik v dílnách i na školní botanické zahradě.

Dále měli konkrétní otázky k délce studia jednotlivých oborů, náročnosti závěrečných i maturitních zkoušek i k nástavbovému studiu, ke způsobu začleňování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do výuky, padly i otázky ohledně žáků pocházejících z jiných etnik, ekonomické aspekty výuky, na produktivní práci, stipendia, spolupráci s firmami i řemeslnými cechy…

Poté si hosté prohlédli školu, nejvíce je zajímal areál dílen stavebních oborů a jejich materiální vybavení.

Ptali se též, s jakými největšími problémy a výzvami se škola v současné době potýká, nač jsme naopak hrdi, na naše největší úspěchy, zapojení školy do programu Erasmus+ a mnoho dalších detailů.

Poté si promluvili i s několika žáky i vyučujícími, a to přímo v angličtině bez nutného konsekutivního tlumočení.

Smyslem těchto návštěv škol po celé EU je vždy poskytnout školám komplexnější obraz sebe sama a uvědomit si své postavení a funkci v rámci vzdělávacího systému dané země.

Návštěva proběhla ve velmi přátelském ovzduší a hosté odjížděli nadšeni a s úsměvem na rtech.